VALENCIA TIP 6: PLEINEN IN VALENCIA

Elke grote stad heeft een aantal kenmerken die de stad maken tot wat ze is. Bij Valencia is dat niet anders. Ook Valencia heeft een aantal belangrijke pleinen met elk weer hun eigen functionaliteit. Op deze pagina laten we een aantal van de belangrijkste pleinen van Valencia de revue passeren. Natuurlijk zijn er veel meer pleinen dan we hier aan bod laten komen. Het is slechts een indruk en naar onze mening zijn dit belangrijkste pleinen van Valencia.

Plaza del Ayuntamiento

Het meeste bekende plein van Valencia is waarschijnlijk Plaza del Ayuntamiento. Vertaald naar het Nederlands betekent dit ‘gemeentehuisplein’. Het mag duidelijk zijn dat dit grote plein in het centrum van Valencia zijn naam te danken heeft aan het stadshuis dat hier ook aan ligt. Het plein is mede zo belangrijk door de centrale ligging in de historische binnenstad. Het plein wordt opgesierd met een aantal mooie aangrenzende panden die vaak zijn gebouwd in enclitische en modernistische stijl. Ook zijn er nog enkele gebouwen die aan het plein grenzen en zijn gebouwd in barokstijl. Regelmatig heeft het plein een andere naam gehad. De laatste naam voor de huidige was Plaza del Caudillo. Deze naam droeg het plein tijdens de dictatuur van generaal Franco. In 1987 kreeg het de naam van het stadhuis.

Het plein is vooral kenmerkend door haar ruime opzet. Het is geen klein gezellig druk pleintje, maar een vrij leeg plein met aan de randen wat palmbomen en een fontein. Hier geen terrasjes, maar wel een aantal bloemenkraampjes. Het plein wordt door de ruime opzet vooral gebruikt tijdens evenementen. Het bekendste evenement is Las Fallas dat traditiegetrouw begint op de laatste zondag van februari. Het duurt tot 19 maart wanneer ‘La Crema’ plaats heeft. Er worden dan 600 beelden gemaakt van hout en piepschuim en vervolgens verbrand. Wellicht is het verbranden van piepschuim tegenwoordig niet meer het meest milieubewuste om te doen, maar toch is deze traditie al jaren oud en daarmee een ingebakken cultureel evenement waar weinig aan te tornen valt. Plaza del Ayuntamiento is de plek waar uiteindelijk op 19 maart de festiviteiten worden beëindigd met een groots vuurwerk. Naast dit voor Valencia belangrijke evenement zijn er nog tal van andere evenementen die op het plein gehouden worden.

Plaza de la Reina

Op Plaza de la Reina stond in 1930 het eerste verkeerslicht van Valencia. Met deze wetenswaardigheid is het misschien al duidelijk dat dit plein een belangrijk verkeersknooppunt voor de stad was. Letterlijk vertaald betekent de naam van dit plein ‘plein van de koningin’ dat is te danken aan koningin María de las Mercedes de Orleans waar het plein aan gewijd is. In 1950 opende het stadsbestuur van Valencia een wedstrijd om het plein te renoveren. Alberto Figuerola won deze wedstrijd en sindsdien kreeg het plein de vorm zoals ze nu is.

Tegenwoordig is het een vrij groot en levendig plein met een mooie fontein en gebouwen die aan het plein zijn gesitueerd. Het meest bekende gebouw is de kathedraal van Sevilla. Sinds het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw is hier ook een ondergrondse parkeergarage. Ook zijn er hier een aantal terrassen waar je kunt genieten van uitstekende Spaanse koffie en lekkernijen. Ook de zijstraten van dit plein hebben tal van leuke etablissementen. Vanaf dit plein kun je ook een rit op een traditionele Spaanse koets maken die je langs enkele mooie bezienswaardigheden brengt.

Plaza de la Reina

Plaza de la Virgen

Een plein dat zeker niet in dit overzicht van pleinen van Valencia mag ontbreken is Plaza de la Virgen. Het ligt niet ver van Plaza de la Reina aan de achterzijde van de kathedraal. Dit is het plein bij uitstek wat betreft gezellige terrasjes. Het ligt in de wijk La Seu, centraal gelegen in het historische centrum van de stad. Het plein heeft een lange geschiedenis die haar oorsprong kent in de Romeinse tijd. Uiteraard is het plein met de jaren mee ontwikkeld. Sinds 1976 is het meest in het oog springend de fontein Fuente Del Agua de la Acequia die was gemaakt door de beeldhouwer Manuel Silvestre Montesinos. Het is een zeer beeldende fontein dat Turia rivier weergeeft waaromheen acht naakte vrouwen staan die elk een belangrijk irrigatiekanaal symboliseren. De man figuur stelt de rivier voor.

Naast dat hier goed toeven is op één van de vele terrassen is het hier extra leuk op de donderdagen rond 12.00uur wanneer het watertribunaal hier bijeenkomt. Het Tribunal de las Aguas staat zelfs op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO en is het oudste tribunaal van Europa. Van oudsher kunnen de boeren tijdens dit tribunaal hier hun beklag doen wanneer er problemen zijn met één van de belangrijke irrigatiekanalen. Het watertribunaal komt hier al samen sinds het jaar 970. Vanuit deze plaats zijn ook nog een aantal bezienswaardigheden te bezichtigen, zoals de kathedraal en de basiliek Basílica de la Virgen de los Desamparados. De naam van deze basiliek betekent ‘basiliek van de maagd’. Deze basiliek werd gebouwd tussen 1652 en 1667 gebouwd. Het is dan ook niet toevallig dat ook het plein de naam draagt van de maagd.

Plaza de la Virgen