VALENCIA TIP 2: CIUDAD DE LAS ARTES Y LAS CIENCIAS

Vrij vertaald betekent Ciudad de las Artes y las Ciencias in het Nederlands ‘Stad van de kunst en wetenschap’. Sinds dit complex haar deuren opende, is dit één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Valencia. Dat deze verzameling van gebouwen zo toonaangevend is heeft te maken met de bijzondere architectuur van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava en de bijzonderheden die door de zes verschillende gebouwen uit het complex worden geherbergd. Deze culturele site doet futuristisch aan en biedt veel vertier voor haar bezoekers. Een kleine greep uit alles wat hier te bewonderen is zijn het operagebouw, prachtige tuinen en een zeer interactief wetenschapsmuseum. Kortom, er is hier veel te beleven. Zoveel dat we vinden dat het Ciudad de las Artes y las Ciencias een aparte pagina verdient op deze site. Hier zullen we wat dieper ingaan op de bijzondere architectuur en de gebouwen die deel uitmaken van het complex.

Architectuur

Eén van de grootste nog levende architecten van de wereld heeft het Ciudad de las Artes y las Ciencias ontworpen. Dat de architect juist Valencia heeft gekozen voor zijn proefstuk heeft er vast ook mee te maken dat Valencia de stad is waar hij is geboren en bovendien zijn opleiding tot architect heeft genoten. De start van zijn meesterstuk begint bij de drooglegging van de Turia rivier die in het verleden voor een hoop ellende zorgde in Valencia. Regelmatig trad de rivier buiten haar oevers en dat gaf een grote ravage. Met de drooglegging kwam er een enorme hoeveelheid grond beschikbaar in Valencia. Iets waar het stadbestuur graag iets mee wilde doen.

Santiago Calatrava werd benaderd door het stadsbestuur en maakte een paar ontwerpen. Deze ontwerpen vielen dermate in de smaak dat hij uiteindelijk opdracht kreeg om heel park te ontwerpen met architectonische gebouwen. In de eerste fase werd het gebouw ‘L’Hemisferic’ gebouwd. De bouw hiervan begon in 1989 en heeft bijna tien jaar geduurd. Tot 2009 zijn er in totaal nog 5 gebouwen bijgebouwd. Hiermee was het complex voltooid in de vorm zoals we die nu kennen. Santiago Calatrava heeft hier werkelijk zijn ziel en zaligheid in kunnen leggen. In eerste instantie werd het project al beraamd op een kostenplaatje van 300 miljoen Euro. Uiteindelijk, zoals bij veel grote projecten, kwamen de kosten veel hoger te liggen. De totale kosten van Ciudad de las Artes y las Ciencias worden maar liefst geschat op 1,3 miljard Euro. Eigenlijk had het project nog meer moeten gaan kosten. Door de vastgoedcrises in Valencia werd uiteindelijk afgezien van de totstandkoming van de ‘Torres de València’. Dit zouden drie wolkenkrabbers moeten zijn geweest, maar de bouw hiervan is voor onbepaalde duur uitgesteld. Op de maquette zijn de torens nog altijd wel te zien. Wie weet worden de wolkenkrabbers uiteindelijk nog wel gerealiseerd.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Palau de les Arts Reina Sofia

Eén van de meest in het oog springende gebouwen in de stad van de kunst en wetenschap is het Palau de les Arts Reina Sofia. Letterlijk vertaald is de naam ‘Koningin Sofia Paleis van de Kunsten’ het gebouw huisvest het operahuis en een cultureel centrum. Bij de totstandkoming van het gebouw zijn de vormen bepaald door een eerder bouwproject van een communicatietoren. Het zijn de fundamenten van dit gebouw die de basis vormen voor Palau de les Arts Reina Sofia. De bouw vond plaats van 1995 tot 2005 en het uiteindelijke resultaat is een hoogtepunt van hedendaagse architectuur dat zeer futuristisch oogt. Naast de indrukwekkende buitenzijde is aan de binnenzijde van het gebouw veel aandacht besteed tot in de kleinste details. De gewelfde structuur van 230 meter lang herbergt maar liefst zeventien verdiepingen waarvan er veertien bovengronds zijn gesitueerd en drie ondergronds. Het hoogste punt is dan ook 75 meter vanaf de grond.

Een leuk detail is de grootste zaal van het gebouw. De ‘Sala principal’ heeft ruimte voor 1470 zittende bezoekers. Dit is het operagebouw en de binnenzijde is volledig gedecoreerd met mozaïek van Valenciaans keramiek. Naast dat dit natuurlijk een mooi element is dat erg indrukwekkend is gaf het nodige problemen om tot een goede akoestiek te komen. Normaal zijn operazalen veel van hout aan de binnenzijde. Hier heeft men andere ander oplossingen moeten zoeken om een juiste akoestiek te verkrijgen. Naast dat in deze zaal operavoorstellingen worden uitgevoerd, worden hier ook andere voorstellingen uitgevoerd. Het operahuis van Palau de les Arts Reina Sofia is bovendien de grootse van Europa en één van de grootsten ter wereld. Alles in deze zaal is groot. Het podium is enorm en ook de orkestbak kan maar liefst 120 muzikanten herbergen. Ook het Auditorio is een grote zaal met maar liefst 1420 zitplaatsen. Deze zaal beschikt over geluids- en videosystemen waarmee voorstellingen uit de grote zaal op een uitstekende wijze live vertoond kunnen worden. Naast deze twee grote zalen zijn er ook nog een aantal kleine zalen, zoals de ‘Aula Magistral’ met 400 zitplaatsen en de het ‘Martin y Soler Theater’ met eveneens 400 zitplaatsen.

Hemisfèric

Het Hemisfèric is het eerste gebouw dat deel uitmaakt van Ciudad de las Artes y las Ciencias. Uit gebouw dateert uit 1998 en het opmerkelijke is het vele glas dat hier gebruikt is. Ook is het gebouw omringd door water waardoor je het idee hebt dat de opmerkelijke vorm van het gebouw één is met het water waaruit tevoorschijn komt. Het gebouw heeft verschillende functies. In de buitenste ring is ruimte voor grote evenementen door de oppervlakte van 14.000m2 en in het middelste deel zit een bioscoop. De aparte vorm van dit gedeelte is uitstekend voor de vertoning van IMAX en 3D films. Het projectiescherm heeft een oppervlak van 900m2.

Hemisfèric

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

Een ander kenmerkend gebouw van het grote complex is Museo de las Ciencias Príncipe Felipe dat open ging in 2000. Hier is het museum van wetenschappen gehuisvest. Het zeer modern ogende gebouw heeft aan de buitenzijde een vorm die je doet denken aan een dierlijk skelet. Elk van de drie verdiepingen heeft een oppervlakte van 8000m2. In het museum kom je van alles te weten over de ontwikkeling van de wetenschappen, maar ook diverse thema’s zoals klimaatverandering. Er is ook een tentoonstelling met het thema ‘superhelden’. Door de gevarieerdheid en interactieve elementen is het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe een uitstekende plek voor kinderen en gezinnen.

Ágora

L’ Ágora is ook één van de gebouwen die medebepalend zijn voor de stad van de kunst en wetenschap. Het gebouw is tachtig meter hoog en kan voor multifunctionele doeleinden worden ingericht en gebruikt. De ruimte van ruim 5000m2 kan op verschillende manier worden gebruikt. Zo vindt hier jaarlijks het ATP toernooi Valencia Open plaats. Het zijn vooral sport- en cultuurevenementen die hier worden ondergebracht.

De brug

De Puente de l’Assut de l’Or mag niet ontbreken in dit overzicht. Deze brug is zeer kenmerkend voor het complex waar ze deel van uitmaakt. Een elegante witte brug bestaande uit één decentraal gepositioneerde pijler waar aan beide zijde kabels lopen om de brug stevigheid en stabiliteit te geven. De brug is geopend in 2008 en de naam is te danken aan een dam die hier vroeger was gelokaliseerd. De brug van de gouden dam is ook bekend als de brug van Serreria, de naam die de ontwerper aan de brug gaf. Van dit type brug zijn er niet veel te vinden in de wereld. De Samuel L Becket brug in Dublin en de Erasmusbrug in Rotterdam zijn op dezelfde manier geconstrueerd.

De brug

Oceanográfico

Het grootste aquarium van Europa is Oceanográfico. Dit aquariumcomplex telt maar liefst 7 verschillende ruimten en opende haar deuren in 2003. Maar liefst 500 verschillende diersoorten zijn hier te bewonderen. In totaal leven hier 45.000 zeewezens. En dan hebben we het niet alleen over vissen, maar ook pinguïns, walrussen, zeeleeuwen en dolfijnen. Waaronder de zeldzame Beluga dolfijn.

Als je meer te weten wilt komen over het leven op en onder het water dan zal je je hier niet snel vervelen. Uiteraard is ook dit gebouw een prachtig staaltje van hedendaagse architectuur. Als je klaar bent met het bewonderen van al het indrukwekkend onderwaterleven, kun je genieten van een hapje en een drankje in het onderwaterrestaurant.

Andere ontwerpen van Santiago Calatrava

De architect Santiago Calatrava is een wereldberoemde bouwkundige die ook op vele andere plaatsen in de wereld zijn sporen heeft nagelaten. Zo is er het Gare de Lyon Saint-Exupéry in Lissabon, de luchthaven van Bilbao, het Milwaukee Art Museum, het Auditoirio Tenerife en het ‘Museum of Tomorrow’ in Rio de Janeiro. Zijn bouwwerken staan verspreid over de hele wereld.