VALENCIA TIP 10: MUSEA

Valencia is een stad met een lang verleden en een daarbij behorende grote geschiedenis. Bovendien is Valencia een stad met veel cultuur. Dit is iets wat je onder andere terugvindt in de vele musea die de stad rijk is.

Op deze pagina geven we een uiteenlopend beeld van de musea die in Valencia te vinden zijn. Natuurlijk zijn er veel meer musea en wellicht ook musea waarvan u vindt dat ze de moeite van een bezoek waard zijn.

Helaas is deze pagina te klein om ze allemaal met voldoende informatie aan bod te laten komen. Mocht er nou echt een museum zijn waarvan je vindt dat die niet in dit overzicht mag missen, dan kun je altijd contact met ons opnemen om ons te overtuigen.

IVAM

Het Institut Valencià d’Art Modern dekt zonder vertaling al redelijk de lading. Dit is het museum van hedendaagse kunst in Valencia. Het museum ligt in de wijk El Carmen. Een populaire wijk bij ook jongere mensen. Het museum is dan ook mooi te combineren met de Street Art route. Hiermee heb je een mooie combinatie van hedendaagse kunst op straat gecombineerd met de moderne en hedendaagse kunst van het IVAM. Het gebouw aan de Guillén de Castro herbergt het museum en oogt ook modern. Het museum opende haar deuren in 1989 en is één van de meest populaire musea met hedendaagse kunst in de wereld. Het staat al jaren stevig genesteld in de top 100 van de populairste musea op onze planeet. De permanente collectie van het museum bestaat uit ruim 11.000 werken waarvan bijna de helft bestaat uit foto’s. Verder zijn er natuurlijk ook veel werken als sculpturen en schilderijen.

Het interieur van het IVAM staat volledig in dienst van de kunst die er kan worden geëxposeerd. Naast dat er ruimte is voor foto’s en schilderijen is er ook een expositieruimte voor sculpturen binnen en buiten het museum.

Een bekende collectie is die van de kunstenaar Julio González. Deze beeldhouwer was bekend om zijn abstracte sculpturen gemaakt van metaal. Al bij leven genoten zijn werken bijzondere aandacht op diverse grote exposities in de wereld. De collectie van deze kunstenaar bestaat bij IVAM uit ruim 400 werken en daarmee is het de grootste collectie van deze kunstenaar. Ook de bekende Spaanse schilder, graficus en beeldhouwer Miquel Navarro wordt met een collectie van 300 stuks ruim onder de aandacht gebracht.
Samen met de ruime collectie fotografie vormen deze werken het fundament en de faam van dit museum.

Naast de permanente collectie zijn er ook tijdelijke exposities te bewonderen in Sala de la Muralla. Hiermee is het een veelzijdig museum waar je telkens weer opnieuw kunt genieten van andere werken telkens wanneer je Valencia bezoekt.

Museo de Bellas Artes

Valencia heeft uiteraard een museum der schone kunsten. Het Museo de Bellas Artes is één van de oudste musea ter wereld. Reeds in 1768 werd dit museum geopend. Door deze lange leeftijd van het museum heeft het museum ook een indrukwekkende geschiedenis waarbij De Valenciaanse elite en ook de Franse overheersers in de beginjaren veel invloed hadden op de collectie. Lange tijd was het museum gevestigd in een klooster, maar dit bouwwerk werd beschadigd tijdens de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog. In 1837 verhuisde het museum naar haar huidige locatie.

De collectie bestaat tegenwoordig vooral uit schilderkunst van belangrijke Valenciaanse schilders. Daarnaast zijn er ook veel tijdelijke exposities. Het museum is gesloten op zondag en verder dagelijks geopend tussen 10.00 en 20.00 uur. Ook op 1 januari en 25 december is het museum gesloten.

musea

Casa-Museo Benlliure

Het Casa-Museo Benlliure is een museum gewijd aan de bekende schilder José Benlliure Gil. Het huis heeft dit museum te danken aan het feit dat de beroemde schilder er zelf heeft gewoond. Benlliure is ook geboren in Valencia en daarmee is men ook terecht trots op deze artistieke inwoner van de stad. Al op jonge leeftijd bleek hij een talentvolle kunstenaar, zodat hij al op zijn veertiende begon met een kunstopleiding. Ook heeft hij ook gestudeerd aan de Spaanse school in Rome wat een grote invloed had op zijn evolutie als kunstenaar. De kunstenaar ontwikkelde een duidelijke eigen stijl die was geïnspireerd op Italiaanse meesters.

De laatste jaren van zijn leven woonde de schilder in dit huis en veel vertrekken zien er nog uit zoals ze waren toen de schilder hier woonde. Dit geeft je als bezoeker een mooie indruk van hoe de schilder leefde. Naast dat er 150 werken van hem zelf te bewonderen zijn, zijn er ook werken van zijn zoon en zijn broer te aanschouwen. Naast een permanente expositie zijn er ook tijdelijke exposities in de tweede etage van het huis. Naast de prachtige kunstcollectie in het huis, is er een prachtige tuin met veel beeldhouwwerken die romantisch aandoet.

Museo Fallero

Een museum dat echt als typisch Valencia getypeerd kan worden is het Museo Fallero. Zeker tijdens de festiviteiten rond Les Fellas is dit museum een echte aanrader. Dit museum is namelijk gewijd aan dit feest. Ook buiten de periode dat de festiviteiten plaats hebben is het museum natuurlijk gewoon te bezoeken, maar het geeft toch een extra dimensie wanneer je het bezoekt terwijl je in heel de stad met de festiviteiten wordt geconfronteerd.
In het museum wordt ingegaan op de traditie van Les Fellas dat halverwege de achttiende eeuw ontstond. Zo kun je zien uit welk materiaal de poppen vroeger werden gemaakt en tegenwoordig.

Sinds 1934 worden ook de mooiste fellas bewaard en tentoongesteld in dit museum. Deze zijn aan de brand ontsnapt, omdat ze zo mooi zijn. Het geeft een mooi beeld van deze unieke Valenciaanse traditie.

Museo de Ciencias Naturales

Het Museo de Ciencias Naturales is het natuurhistorisch museum van Valencia. Het museum bestaat al sinds het einde van de negentiende eeuw. Dat kwam door een schenking van José Rodrigo Botet die de stad de grootste paleontologische collectie van Europa schonk. Iets waar het stadsbestuur wat mee moest doen. In eerste instantie werd deze collectie in het universiteitsgebouw tentoongesteld.

Tegenwoordig bestaat de collectie van het museum uit drie permanente exposities van fossielen van dieren en planten, een afdeling melacolie dat zich richt op weekdieren en een ruimte die de bezoeker meer inzicht geeft op de ecosystemen in en rond Valencia.
Hiermee is het en informatief museum waar je veel kunt leren over de natuurhistorische aspecten en omstandigheden van deze regio.

Museo de Prehistoria de Valencia

In het prehistorisch museum van Valencia kunnen de bezoekers meer te weten komen over de periode van de prehistorie in de regio. Het museum opende in 1927 en het gebouw dat het museum sinds 1982 huisvest is in 1995 compleet gerestaureerd.
Het museum bestaat uit het SIP, Servicio de Investigación Prehistórica waar je als bezoeker meer te weten over de regio in deze tijd. Dit wordt onder andere gedaan met het tentoonstellen van archeologische vondsten.

Een ander belangrijk deel van het museum is de uitgebreide bibliotheek met een enorme collectie documentatie over de prehistorische periode in en rond Valencia. Mensen die een buitengewone interesse in de vroege beschaving hebben kunnen hier hun genieten van mooie artefacten uit de deze periode en bovendien veel informatie tot zich nemen om een goed beeld te krijgen van Valencia tijdens de prehistorie.