Als je deze naam zo leest dan denk je meteen aan een plein. Letterlijk vertaald is Plaza de Toros ook ‘Plein van de stieren’. Eigenlijk is het dus meer een arena dan een echt plein. Tot op de dag van vandaag vinden er nog stierengevechten plaats op Plaza de Toros. Behalve dat je een mening kunt hebben over de traditie van stierengevechten is het een markant en opvallend gebouw in Valencia en daarmee één van de belangrijke trekpleisters van de stad.
De arena dateert uit 1860 en werd in tien jaar tijd gebouwd. In eerste instantie had de arena deel uit moeten maken van een groot plein dat er door budgettaire omstandigheden nooit gekomen is.
Opvallend aan Plaza de Toros is de neoklassieke stijl die duidelijk is ingegeven op de bouwstijl van Romeinse gebouwen. Het kan je wat doen denken aan het Colosseum wanneer je dit gebouw ziet. In totaal heeft de arena 48 zijden met 384 bogen. Met een hoogte van ruim zeventien meter en een diameter van 50 meter is het één van de grootste arena’s van Spanje. Ruim 10.000 mensen kunnen hier tegelijk het gebouw bezoeken.
Nog altijd worden er stierengevechten georganiseerd in Plaza de Toros. Het is een stukje cultuur waar velen de wenkbrauwen bij fronsen. Toch is het een dergelijk diepgewortelde cultuur dat het maar langzaam zal verdwijnen. Er zullen mensen zijn die achter deze culturele bezigheid staan, ondanks het dierenleed dat ermee gepaard gaat. Voor vele Spanjaarden is de discussie rondom stierengevechten net zo controversieel als dat bij ons de discussie over Zwarte Piet is binnen de Sinterklaastraditie.
Er zijn een aantal evenementen waarbij er stierengevechten plaatsvinden. Bekende stiervechtperiodes zijn tijdens de feesten Feria de Jolio, Las Fallas en Día de la Comunidad Valenciana. Soms is het echter de mens die het onderspit moet delven tijdens de ongelijke strijd tussen mens en dier. Het standbeeld van de matador Manolo Montoliu herinnert ons daaraan. Deze matador liet het leven op 1 mei 1982. De 38-jarige matador werd door een woeste stier op de horens genomen en overleed aan de verwondingen die hij daarbij opliep. Het standbeeld heeft daardoor een dubbele functie. Mensen die het stierenvechten een warm hart toedragen zien het als een eerbetoon aan één van de beste matadors ooit en tegenstanders kunnen het wellicht zien als een symbool van welverdiend karma.
Plaza de Toros kun je bezoeken. Dit kun je doen tijdens één van de stierengevechten. De kaartjes hiervoor variëren van vrij goedkoop tot duur. Wellicht vind je het moeilijk om de arena onder deze omstandigheden te bezoeken. Dan kun je ervoor kiezen om het te bezoeken wanneer er geen gevechten zijn tijdens bijvoorbeeld een ander evenement als een concert of wanneer er rondleidingen zijn.
Dagelijks is Plaza de Toros te bezoeken middels een rondleiding. De rondleiding is inclusief een bezoek aan het Museo Taurino. Dagelijks is het gebouw van dinsdag tot zaterdag te bezoeken van 10.00 uur tot 18.00 uur. In de periode van 1 maart tot 31 oktober is de arena zelfs geopend tot 19.00 uur. Op maandag, zondag en feestdagen sluiten de deuren om 14.00 uur.
Het Museo de Taurino bevindt zich in het Plaza de Toros. Het museum leert je van alles over de geschiedenis van het stierenvechten. Zo is er een tentoonstelling van voorwerpen en kleding die werden en worden gebruikt bij de stierengevechten. Het museum is in vier verschillende thema’s ingericht. Zo zijn er het thema stier, de arena, opleiding tot matador en natuurlijk de stierengevechten zelf. Er komen alle aspecten van deze traditie aan bod en krijg je een goed beeld van het reilen en zeilen rond deze typisch Spaanse culturele happening. Het blijft misschien een beetje raar om deze arena te bezoeken, maar tegelijkertijd is het onlosmakelijk verbonden met de Spaanse cultuur en daarom een interessant object om te bezoeken.