VALENCIA TIP 7: DE WIJK EL CARMEN

Valencia kent vele wijken. Een aantal van deze wijken hebben een lange geschiedenis en spelen een belangrijke rol voor de stad. Eén van de wijken die om deze reden zeker wat extra aandacht verdient, is de wijk El Carmen. Het is één van de oudste wijken van Valencia. Het maakt deel uit van het district ‘Ciutat Vella’, dat zoveel betekent als ‘oude stad’. De wijk kent dan ook een lange geschiedenis met sporen uit de tijd van de moren. Zo zijn de oude stadsmuren uit deze tijd overgebleven, zelfs na de Reconquista. De wijk heeft in de afgelopen 1000 jaar diverse functies gehad binnen de stad Valencia. Zo is het van een Islamitische voorstad een bordelenwijk, een aristocratische thuisbasis, een kloosterwijk en tot op de dag van vandaag een uitgaansgelegenheid voor jongeren geweest. Op deze pagina vertellen we nog wat meer over de wijk als winkelgebied, over haar bezienswaardigheden, Mercado Ruzef en de maandagmarkt.

Winkelen

Als wijk in het historisch centrum van Valencia kun je er uitstekend winkelen. Het leuke van deze wijk is dat je hier niet de grote winkelketens tegenkomt met de bekende merken. Het winkelgebied in de wijk El Carmen wordt vooral gekenmerkt door kleine boetiekjes. Het aanbod van deze winkels is vooral vintage, antiek en kunst en design. De winkeliers zijn hier heel behulpzaam en behandelen je met alle egards.

In El Carmen kun je als liefhebber van vintage kleding zeer goed terecht. Vele boetiekjes bieden een gevarieerd assortiment van leuke kleding uit verschillende periodes van de vorige eeuw. Ook hebben veel boetiekjes een uniek aanbod van accessoires waarmee je thuis eens iets leuks hebt om je huiskamer mee op te sieren dat niet van de Action komt. Kortom, iets origineels en dat niet gemaakt is in een grote Chinese fabriek.

Het leuke van winkelen in El Carmen is dat de boetieks tussen de barretjes en restaurantjes staan. Hiermee kan een winkeldag ook voor de man die met zijn vrouw meegaat ook een aangename belevenis zijn. Was het al niet door het unieke aanbod van snuisterijen, dan was het wel om de uitstekende locaties waar je een paar uurtjes kun vertoeven, terwijl je wederhelft een aanslag pleegt op je portemonnee.

El Carmen

Bezienswaardigheden in El Carmen

Een wijk als El Carmen met een lange geschiedenis waar verschillende culturen en stromingen van de Valenciaanse gemeenschap hun sporen hebben achtergelaten zorgen voor een leuke variatie en aanbod van bezienswaardigheden. Enkele van de leukste bezienswaardigheden hebben we hier vernoemd:

Mercado de Ruzaf

Mercado Ruzaf is de overdekte markt van deze oude wijk. Deze markt is er sinds 1957 toen enkele jaren daarvoor in 1954 het stadsbestuur besloot dat deze wijk zijn eigen markt moest krijgen. Eigenlijk maakt de markt deel uit van de wijk Ruzafa maar ligt op de grens met de wijk El Carmen. Ruim 160 kraampjes bieden een gevarieerd aanbod van vis, vlees, groenten en specerijen. In totaal is de kleurige markthal ruim 4700 m2 groot en naast de levendige binnenzijde is ook de buitenzijde opmerkelijk door de kleurschakeringen aan de vier zijden van het gebouw. Naast dat je aan de binnenzijde wordt gelokt met de vele lekkere geuren van versgebakken brood en specerijen is ook aan de buitenzijde een stukje markt. Hier vind je ook wat andere zaken dan voedsel. Zo is hier een fietsenmaker en kun je er kleding kopen. De markt is niet zo groot als Mercado Central, maar minstens net zo leuk om te bezoeken. Mercado Ruzafa is dagelijks geopend van 7.00 uur tot 15.00 uur. Op zondag is deze markt gesloten.

De maandagmarkt

Naast de overdekte markten heeft Valencia ook een grote maandagmarkt die eigenlijk drie in wijken is gesitueerd. Het is een typische buitenmarkt waar ook veel lokalen elke week hun inkopen doen wat betreft etenswaren. De Mercadillo heeft een breed aanbod van etenswaren die je mag verwachten op een wekelijks markt. Het is bovendien een leuke manier om letterlijk en figuurlijk te proeven van de Valenciaanse marktcultuur. De maandagmarkt is dus elke maandag aanwezig en in de wijk El Carmen gesitueerd op Plaza Mercado. De openingstijden zijn van 10.00 uur tot 14.00 uur. Maandag is daarmee een ideale dag in El Carmen om een ochtend markten te bezoeken. Je kunt er terecht in de dagelijks geopende Marcado de Ruzaf en als extra ook nog de maandagmarkt bezoeken.

Street art route

Tegenwoordig is El Carmen een jonge en bruisende wijk wanneer je naar haar bezoekers kijkt. Veel jonge mensen zoeken hier vertier in het uitgaansleven en struinen langs de leuke boetiekjes. Een van de leuke bezienswaardigheden is het aanbod van Street Art. El Carmen is in Valencia de plek met de meeste Street Art. Dat resulteert in een leuke ‘Street Art Route’ die je langs de mooiste muurschilderingen en andere kunstzinnige uitingen op straat brengt. Via een digitale route op je smartphone wordt je langs de mooiste plekken gebracht met hier en daar wat uitleg over de kunstwerken.

El Carmen

De stadsmuren

De wijk El Carmen is altijd een belangrijke wijk geweest in Valencia en van oudsher werd ze dan ook gefortificeerd. Zo zijn er nog sporen van de stadsmuren van de moren uit de elfde eeuw te bewonderen en de piepjonge christelijk delen van de stadsmuur die dateren uit de veertiende eeuw. Je ziet dan duidelijk het verschil van invloed op dit bouwwerk door de Moorse overheersers en de Christelijke overheersers. Bovendien heb je zeker bij de muren van El Carmen het gevoel dat dat je in vervlogen tijden bent beland.

Andere bekende bezienswaardigheden in El Carmen zijn het museum Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) waar je kunt genieten van hedendaagse kunst. Ook zijn oude vestigingstorens van Torres de Quart en de Torres de Serrano die je samen met de muren kun bezichtigen en tot de meest kenmerkende gebouwen van El Carmen behoren.

Vergeet ook niet om tijdens je bezoek aan El Carmen de Torres de Serrano, Museo del Siglo XIX en de Portal de la Valldigna te bewonderen. Op deze manier kun je optimaal genieten van deze veelzijdige wijk.

El Carmen