VALENCIA TIP 8: DE WIJK CABANYAL

Eén van de wijken van Valencia die zeker wat extra aandacht verdient is de wijk Cabanyal. Het leuke van deze wijk is vooral haar ligging. Van oorsprong is dit een oude visserswijk en tegenwoordig ligt deze centraal gelegen wijk op een belangrijke plek in het centrum en bovendien kun je in deze wijk ook lekker genieten van de zee op haar stranden. Op deze pagina gaan we wat dieper in op deze bijzondere wijk. Dat doen we door wat meer over de geschiedenis van deze wijk te vertellen, haar stranden te belichten en wat meer te vertellen over de haven Marina Reial Juan Carlos I.

Cabanyal

Geschiedenis

De geschiedenis van de wijk Cabanyal gaat terug baar de dertiende eeuw. Lange tijd was deze wijk geen onderdeel van de stad Valencia. Pas sinds de negentiende eeuw werd de wijk door de stad ingelijfd. Daarvoor was het een zelfstandig dorp voor vissers. Door deze autonome positie door de eeuwen heen heeft het stadsbestuur maar weinig invloed gehad op de ontwikkeling van deze wijk. Hierdoor heeft het oude vissersdorp nog een eigen karakter. Iets wat je nog terug kunt zien aan de kleurrijke huisjes in de wijk. Tegenwoordig staan deze huizen ook op de lijst van UNESCO van werelderfgoed. Het afwijkende karakter van deze wijk ten opzichte van andere wijken in Valencia maakt van deze wijk een unieke wijk. De kleurrijke huisjes vertellen het verhaal van de Spaanse geschiedenis in zowel de tijd van de Moren als wat later na de reconquista.

Deze wijk ademt geschiedenis uit. Eigenlijk is het één grote bezienswaardigheid waar je een mooi beeld krijgt van het leven hier door de eeuwen heen. Veel is nog authentiek en dat geeft de wijk een uniek karakter.

Cabanyal

Stranden

Een andere leuke bijkomstigheid van dit voormalig vissersdorp is dat er tegenwoordig veel stranden zijn in de wijk. Hiermee zijn het de stranden van het centrum van Valencia. De Stranden van Cabanyal maken va Valencia een unieke bestemming voor een city trip. Er zijn niet heel veel plaatsen waar je zowel kunt genieten van prachtige bezienswaardigheden en musea, die je mag verwachten bij een grote stad, en tevens waar je kunt genieten van zon zee en strand. Het leuke van de stranden van Cabanyal is dat het nooit is ontsierd door gruwelijke hoogbouw waarin de toeristen worden weggestopt. Hierdoor heeft het een mooie uitstraling die authentiek aandoet. Zo blijf je ook op het strand genieten van de oude visserswijk van Cabanyal op de achtergrond. Kortweg een unieke setting! Tegenwoordig heet het strand van de oude visserswijk ‘Las Arenas’ en is het strand samengevoegd met Playa de Levante. De huidige naam komt van het beroemde kuuroord ‘Balneario Las Arenas’. In dit kuuroord kwamen al in de negentiende eeuw families van goede afkomst genieten van de faciliteiten die deze spa te bieden had. Helaas is dit kuuroord er niet meer, maar veel van de grandeur is nog altijd op te snuiven op deze stranden.

De stranden zijn voorzien van alle faciliteiten die je mag verwachten. Bovendien maakt de boulevard door de vele terrassen en restaurants van een verblijf aan het strand een aangename ervaring. Het is een prachtige setting. Het enige waar je hier niet van kunt, is genieten van een romantische zonsondergang in de zee. Helaas zorgt de ligging aan de oostzijde van Spanje ervoor dat de zon ondergaat op het land. Voor een romantisch zonspektakel moet je dus vroeg uit de veren en zo kun je kun je toch genieten van een prachtige zonsopkomst. Naast alle faciliteiten die hier dagelijks worden aangeboden zijn er ook regelmatig evenementen op de stranden.

Het strand van Cabanyal

Marina Reial Juan Carlos I

De haven van Valencia heet eigenlijk Marina Reial Juan Carlos I. In de volksmond wordt ze echter ‘la Marina de Valencia’ genoemd. Hier kun je je jacht afmeren wanneer je per schip de stad aandoet. Je kunt dan onder andere genieten vele andere grote jachten die hier te bewonderen zijn. Overigens kun je haven ook bezichtigen wanneer je niet met een jacht bent aangekomen.

De huidige naam van de haven werd gegeven na een grondige renovatie ter gelegenheid van de America’s cup. Naast de prachtige jachten in de haven, heeft ook het havengebied een aantal mooie gebouwen. Zo is het Veles a Vents een mooi staaltje hedendaagse architectuur en de havenloodsen zijn dan weer mooi gerestaureerd en dateren uit de modernistische periode. Het gebouw van de klok dat is opgetrokken in neoklassieke stijl is erg mooi, evenals de draaibrug van het dok.

De haven, de stranden en de oude visserswijk maken van Cabanyal een prachtige unieke locatie waar het goed toeven is. Mocht je willen verblijven in Valencia, dan is een verblijfplaats in deze wijk ook zeker aan te raden. Het is centraal gelegen en bovendien kun je dan genieten van de aparte sfeer die hier hangt.