VALENCIA TIP 3: MERCADO CENTRAL

De centrale markthal, zoals de Mercado Central in het Nederlands heet, is een overdekte markt in het oude centrum van de stad Valencia. Het gebouw dat dateert uit 1923 is één van de meest kenmerkende gebouwen van Valencia.

Op deze pagina gaan we wat dieper in op de geschiedenis en de totstandkoming van deze prachtige overdekte marktplaats. Daarnaast gaan we wat dieper in op de architectuur, de producten die je hier kunt kopen en geven we wat praktische informatie over deze drukbezochte marktplaats.

Geschiedenis

Alhoewel het gebouw officieel haar deuren opende in op 23 januari 1928, begint de geschiedenis al een stukje eerder. Het ontwerp van het gebouw stamt namelijk uit 1910 en is gemaakt door Francesco Guàrdia i Vial samen met Alejandro Soler March. Al lang voor het ontwerp van het gebouw er was, was op deze locatie een markt. In 1839 begon dat als een openluchtmarkt en al gauw bleek ‘Mercat Nou’, zoals de vroegere marktplaats genoemd werd, een populaire plaats was waar veel mensen bij elkaar kwamen. Hiermee was het een belangrijke plek voor de Valenciaanse gemeenschap. In 1910 schreef het gemeentebestuur dan ook een wedstrijd uit om op de locatie een overdekte markt te realiseren. In totaal werden er zes ontwerpen ingediend om mee te dingen naar een uiteindelijke realisatie waarbij vrij unaniem voor het ontwerp van Francesco Guàrdia i Vial en Alejandro Soler March werd gekozen. In 1914 werd het eerste deel van de bouw voltooid en was er weer sprake van een markt. De constructie werd voltooid in 1928 en dat jaar feestelijk geopend door koning Alfonso XIII.

Mercado Central

Architectuur

De prachtige oude markthal is één van de best bezochte trekpleisters van de stad. Dit komt natuurlijk mede door haar centrale ligging, maar vooral ook door de fraaie architectuur zowel aan de binnen- als buitenzijde van het gebouw. Zo is het gebouw in zijn geheel opgebouwd met glas, ijzer en keramiek. Erg typische bouwstijl voor de periode waaruit het gebouw stamt. Het in art nouveaux-stijl opgetrokken bouwwerk is dertig meter hoog en aan de binnenzijde gaat een prachtige koepel schuil. In totaal kent de Mercado Central een oppervlakte van ruim 8100 vierkante meter. Dit oppervlakte is in twee delen opgedeeld. Het grootste deel van de markt is 6760 m2 en het andere deel is 1400m2. Het gebouw straalt nog steeds die art-nouveaux uit van de tijd dat het werd gerealiseerd. En is alleen al om deze kenmerken is het de moeite van een bezoek waard. Let ook op de groene papegaai die je vanaf het dak van de markt kunt spotten.

Mercado Central

Producten

Naast de fraaie architectuur van de oudste nog in gebruik zijnde markthal van Europa is ook zeker het aanbod van de verschillende producten een pluspunt om de markt te bezoeken. Het aanbod van de markt richt zich voornamelijk op voedselwaren. Zo is er een vismarkt waar je bijna elke bedenkbare vissoort uit de regio wel kunt kopen. Vroeger was er zelfs een visveiling in Mercado Central. Het andere gedeelte heeft een aanbod van een brede variatie van delicatessen. De beste versproducten kun je hier proeven en aanschaffen. Zo is hier het beste vlees van het land te koop, evenals vers brood en een grote hoeveelheid fruit uit de regio. De kraamhouders zijn trots op hun producten en laten je dan ook graag genieten van al het lekkers dat zij te bieden hebben.

Naast al die lekkere etenswaren zijn er plaatsen waar je kunt genieten van een lekker Spaans bakje koffie. Verder zijn er een aantal kleine eetkraampjes waar je lekker kunt genieten van een kleine snack waarvan de ingrediënten rechtstreeks van de markthal afkomstig zijn. In tegenstelling tot enkele markthallen in andere grote steden zijn toeristen hier meer dan welkom. Er zijn zelfs gidsen die markthal in hun tour hebben zitten of een aparte proeverij organiseren.

Producten

Praktische informatie

Wat betreft de praktische informatie beginnen we met de belangrijkste informatie. Het is namelijk gratis toegankelijk en daarmee een fantastische manier om een stukje hedendaagse Spaanse culinaire cultuur te ervaren. Natuurlijk is het ook lastig om tijdens je bezoek je beurs gesloten te houden, maar zelfs de prijzen die worden gehanteerd vallen nog zeer goed mee.

Waar je ook goed rekening mee dient te houden zijn de openingstijden. Zondag is de sluitingsdag, maar op andere dagen is de markt geopend van 7.00 uur tot 15.00 uur. Mocht je de markt willen bezoeken, dan doe je er goed aan om je bezoek in de ochtend in te plannen. Dan is het aanbod nog het grootst en een hoop kraamhouders beginnen bovendien al rond 14.00 uur de boel op te ruimen. Dat maakt het laatste uurtje dan ook wel weer interessant wanneer je graag goedkoper aan verse producten wilt komen.

Overigens doe je er goed aan om altijd even kort van tevoren te controleren of de markthal open is. Op vrijwel alle feestdagen is de markthal gesloten.

De markt heeft een centrale ligging in het centrum van Valencia. Het adres is Plaza Ciudad de Brujas. Het ligt ook dicht bij andere interessante bezienswaardigheden waardoor een bezoek aan de markthal goed te combineren is met een dagje bezienswaardigheden bezoeken in de stad.