Valencia top 10

Valencia top 10 / Jardin del Turia

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

paella

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Mercado Central

bezienswaardigheden

Jardin del Turia

pleinen

El Carmen

Cabanyal

Plaza de Toros

musea

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Valencia voordeelkaarten
 
TIP: fietstochten in Valencia
 
meer handige Valencia tips

VALENCIA TIP 5: JARDIN DEL TURIA

Waar vroeger de rivier de Turia stroomde kwam heel wat ruimte vrij toen de rivier van ligging werd veranderd om de vele overstromingen die de stad teisterden een halt toe te roepen. De drooggelegde bedding was een bron voor nieuwe ontwikkeling. Zo is hier het Ciudad de las Artes y las Ciencias te vinden, het enorm prestigieuze bouwplan van hedendaagse architectuur. Naast deze stad van de kunst en de wetenschap is hier ook het park Jardin del Turia ontwikkeld. Op deze pagina gaan we wat dieper in op de geschiedenis van het park en enkele van de bezienswaardigheden die deel uitmaken van Jardin del Turia.

Geschiedenis
Na de laatste grote overstroming van de Turia in oktober 1957 werd de stad Valencia veel schade berokkend en bovendien ook met veel slachtoffers. Dit was de zogeheten druppel die de emmer deed overlopen en waaruit het besluit voortvloeide om de stroming van de rivier te verleggen naar de rand van de stad. Veel ruimte kwam er toen vrij. In eerste instantie werden er plannen ontwikkeld om hier infrastructurele zaken te ontwikkelen zoals een spoorlijn en een autoweg. Gelukkig is het nooit zover gekomen en mede door protesten van de burgers van Valencia in de jaren tachtig van de vorige eeuw, werd er besloten om het gebied een groene bestemming te geven. Zo ontstond er een park dat letterlijk meandert door het centrum van de stad en maar liefst negen kilometer lang is en ruim 110 hectare groot.

Bioparc Valencia
Een onderdeel van Jardin del Turia is het dierenpark ‘Bioparc Valencia’. Dit bioparc is de opvolger van het Parque Viveros y Reyes de Jardín Zoológico de Valencia dat in 1965 haar deuren opende. In eerste instantie was dit een kleine dierentuin met dieren die afkomstig waren van het circus en privécollecties. In juli 2007 sloot deze dierentuin haar deuren en in plaats daarvan kwam het Bioparc dat in 2008 haar deuren opende. De huidige dierentuin herbergt ruim 4000 dieren. In totaal zijn er zo’n 250 verschillende diersoorten ondergebracht. Enkele van de dieren waren afkomstig uit de oude locatie en daarnaast zijn er nog vele diersoorten bijgekomen. Tegenwoordig ligt de focus vooral op Afrikaanse savannedieren die zijn ondergebracht in drie verschillende omgevingen. Zo zijn er het ‘Sabana Africana’ met typische savannedieren. Ook is er het ‘ Africa ecuatorial’ dat zich richt op de Afrikaanse dieren in het evenaar gebied. Ook is er nog het ‘Isla de Madagascar’ dat zich richt op de dieren die op dit eiland te vinden zijn. Doordat het een vrij nieuw museum is hebben de dieren hier een goed leven. Dat betekent dat ze niet kleine kooien zitten maar voldoende ruimte hebben en bovendien wanneer mogelijk met meerdere diersoorten samen in een vertrek zitten.

Jardines del Real y Viveros
Eén van de wat onbekendere parken die deel uitmaakt van Jardin del Turia is het Jardines del Real y Viveros. Daarmee is het niet minder de moeite van het bezoeken waard. Tot 1810 stond op deze locatie het Palacio Real. Daar heeft dit park haar naam ook aan te danken. Helaas is het bijzonder paleis tijdens de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog verwoest. De tuinen hier zijn opgebouwd rond de restanten van het paleis waardoor je een hele aparte groene omgeving krijgt. Naast de overblijfselen is het park ook bekend om haar waterpartijen en fonteinen. Het is een heerlijke plek om de drukte van de stad te ontvluchten en te genieten van een mooie groene en rustieke omgeving. Het park is op maandag gesloten, net als de feestdagen. Verder is het park dagelijks toegankelijk van 9.30 uur tot 19.00 uur. Voor de toegang wordt een klein bedrag entreegeld gevraagd, behalve op zondag vanaf 15.00 uur. Dan is de toegang gratis.

Estadi de Turia
Het Estadi de Turia is de plek in Jardin del Turia waar je sportparken en stadions komt. Kenmerkend voor deze plaats is de atletiekpiste die hier te vinden is. De sportieve Valenciaan is vaak hier te vinden. Tal van sportfaciliteiten zijn hier te vinden. Zo zijn er naast de piste ook een fitnesszaal, voetbalvelden en tennisbanen. Tal van sportdisciplines kunnen hier beoefend worden. Ook worden hier regelmatig sportevenementen georganiseerd. Hiermee is ‘Jardines del Turia’ een compleet complex van parken en tuinen waar iedere inwoner en bezoeker van Valencia wel iets kan vinden om stoom af te blazen van de drukke stad of om even lekker in te spannen voor een gezond lijf.

Het droogleggen van de Turia is een menselijke ingreep geweest die de stad Valencia ten goede is gekomen en ervoor heeft gezorgd dat ze de stad is geworden zoals ze nu is. Een historische stad met cultuur en architectuur uit het verleden en het heden. Jardins del Turia is daarmee de groene levensader van sport en ontspanning geworden die van Valencia een unieke stad maakt
.

Meer over de Jardin del Turia?
Jardin del Turia

 

Valencia bezienswaardigheden Valencia voor beginners Valencia in één dag bijzondere plaatsen in Valencia Valencia tips